Tips: Se upp för matmyterna

Det är inte lätt att välja rätt. Här är matmyterna som du helst bör se upp med.


1. "Utan tillsatt socker"
Är produkten märkt med dessa ord betyder det inte att den är fri från socker, bara att det inte är tillsatt. Livsmedel med frukt innehåller till exempel alltid socker eftersom socker finns naturligt i frukt. Så se upp om du vill snåla på sötmedlet – och det bör du vilja göra. Socker tillför bara tomma kalorier på bekostnad av riktig näring.

2. "Mörkt bröd är bäst"
Allt mörkt bröd är inte grovt. Många sorter sötas med sirap och får då en mörkare färg, men det gör inte fiberinnehållet högt. Vad du ska spana efter är hur mycket fullkorn som finns i brödet, och se till att det innehåller minst sex gram fiber per 100 gram.

3. "Flingor och müslibarer är hälsosamt"
Grova flingor, havrekex och müslibarer marknadsförs som supernyttiga snacks. Men produkterna innehåller ofta en hel del fett och socker. Det som är hälsosamt med dem är att fiberinnehållet är högt – inte mer. Var försiktig.

4. "Nyckelhålet säger allt"
Livsmedelsverkets symbol sitter på produkter som har lågt socker-, salt- och fettinnehåll samt mycket fibrer. Det säger inget om produkten i övrigt. Märket funkar som en vägledning på dessa områden. För en helhetssyn, läs innehållsförteckningen i stället. Det bör du förresten alltid göra om du vill vara på den säkra sidan.

5. "Lätt är rätt"
Om man jämför en lättyoghurt med fullfettprodukten så ger de nästan lika många kalorier, men i originalversionen kommer kalorierna från fett. I lightversionen kommer de från socker – vilket är ännu sämre ur hälsosynpunkt. Att köpa lightprodukter är inte alltid så bright. De innehåller också ofta olika tillsatser, som är dåliga för kroppen. Naturliga produkter är bättre.

6. "Naturgodis kan jag unna mig"
Energiinnehållet i en chokladdoppad nöt är högre än i ett geléhallon. Ur kalorisynpunkt är naturgodis alltså kasst. Men samtidigt är det naturligare och bättre för kroppen ur hälsosynpunkt.

7. "Kalorier är det enda som räknas"
Den förra punkten för oss in på detta ämne – kalorier är inte allt. Feta livsmedel som avokado och lax ger mycket energi, men också en massa fibrer, vitaminer och mineraler. Det är ett högt kaloriinnehåll i kombination med mycket socker, salt eller tillsatser som du ska akta dig för. Ett riktigt husmorsknep är att undvika hel- och halvfabrikat och satsa på hemlagat med färska råvaror. Mycket sundare.




Källa: Aftonbladet


Kommentarer
Postat av: Maria

Intressant! ska jag allt tänka på nästa gång jag är och handlar.

2009-12-13 @ 20:15:44



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback
RSS 2.0