Ätbara julklappar

Varför inte ge bort något som du själv bakat i julklapp! Här har jag tre jätte bra tips och väldigt lätta recept. Vill du inte baka dom själv kan du ju alltid samla tjej kompisarna eller barnen och göra det till en riktigt mysig dag!

Här kommer första receptet och det är på

MARSIPANHJÄRTAN MED APELSINSMAK




(Ca 25st)
Ingredienser:

Smör 0,7 msk
Vatten 2,0 msk
Vetemjöl 1,5 msk
Mandelmassa 250 gram
Florsocker 2,0 dl
Apelsinskal 1 st

Granering:

Mörk eller ljus choklad 50 gram
Strössel

Tillagning:


1. Koka upp vatten med smör. Vispa ner mjöl och låt sjuda tills degen släpper från botten. Häll över i en bunke och låt kallna.


2. Finriv apelsinskal (endast orange ytan). Blanda apelsinskal, smulad/riven mandelmassa och florsocker med smöret. Knåda samman till jämn deg. Om degen är kladdig tillsätts mer florsocker.


3. Kavla ut massan till ca 1/2 cm tjocklek. Stämpla ut hjärtan med pepparkaksform.


4. Koka upp vatten i en kastrull och ställ en lagom stor, djup tallrik över. Smält choklad i tallriken.

5. Pensla marsipanhjärtan med choklad. Garnera med strössel.
Låt stelna, helst i kylskåp.


Andra receptet är på

KANDERADE BRÄNDA MANDLAR



(Ca 3 dl)
Ingredienser:

Sötmandel 150 gram
Strösocker 150 gram
Vatten 0,5 dl
Kanel (mald) 1 tsk

Tillagning:

1. Lägg ingredienserna i en kastrull, gärna bredbottnad.

2. Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats (blivit torrt). Rör om då och då.

3. Fortsätt att värma på tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att det fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Rör regelbundet.

4. Lägg över mandlarna på en bricka. Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, medan de svalnar.

Tredje receptet är på

MJUK CHOKLADCOLA MED APELSINSMAK




(Ca 60 st)
Ingredienser:

Smör 50 gram
Vispgrädde 3 dl
Strösocker 3 dl
Sirap (ljus) 1 dl
Mörk eller ljus choklad 100 gram
Apelsinskal 1 st
Smörpapper

Tillagning:

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt grädde, socker och sirap.
Koka utan lock. Rör om då och då.

2. Koktid 20-30 minuter beroende av hur bred kastrullen är (bred = kortare tid).Kolan är klar när temperaturen nått 124°C.Testa genom att göra s.k. kulprov.

3. Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. ta av grytan från värmen. Chokladen får inte koka. Rör om tills chokladen smält helt.

4. Klä en form (ca 18x20 cm) med smörpapper. Häll smeten i formen.
Låt smeten kallna. Skär i bitar ca 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.






Kommentarer
Postat av: Angelica

Nämen va mumsigt detta lät då och dom va juh faktiskt inte så svåra att göra heller kul kul. älskar dina recept :D

2009-12-10 @ 17:14:51
Postat av: Wysteriia

Hm det där tredje receptet blev jag sugen på att testa :D

2009-12-10 @ 17:17:46
URL: http://Wysteriiasblogg.se
Postat av: Wysteriia

Ja jag har sparat det så det ska testas efter helgen! ;) hehe

2009-12-10 @ 18:27:42
URL: http://Wysteriiasblogg.se
Postat av: Sara

Perfekt! Nu vet jag redan vad jag ska ge mormor och farmor i julklapp! ;)

2011-11-08 @ 11:50:22
URL: http://myownsara.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback
RSS 2.0