Skendräktig

Min lilla skruttjej har gått och blivit skendräktig. Hon ligger för sig själv, gärna med sin Tiger (leksak) och sover. Hon är lite tröttare än vanligt och "suckar" typ ibland^^ och även ett och annat pip ljud kan komma från henne.

Här nedan ligger hon i sängen och tvättar Tiger^^
Kortet tog jag för en stund sedan




För er som inte vet vad skendräktighet är så ska jag förklara det här nedan


Skendräktighet är ett fenomen som är unikt för hunddjur
. Många som haft en tik i familjen känner/vet vad det handlar om.

En till två månader efter att hon slutat löpa beter sig tiken nästan som om hon fått valpar. Ibland får hon även fysiska symptom som svullnande juver och till och med värkarbete.


Alla tikar blir skendräktiga. Det är en naturlig mekanism hos hunddjuren, men hur kraftiga symptomen blir varierar väldigt mellan olika individer.

 

 

Somliga får så pass lindriga symptom att ägaren knappt märker det, medan andra tikar kan få både kraftiga fysiska symptom och även bli ordentligt nedstämda.


KOMMER FRÅN VARGARNA


Många hundar springer och hämtar udda sockor
och barnens mjukisdjur som substitut för valpar. Och detta är ett helt naturligt beteende för alla hunddjur.


I en vargflock är det enbart alfahonan som får valpar, och om något skulle hända henne vore det en katastrof för valparna och flocken. Därför är alla de andra tikarna skendräktiga och liksom redo att rycka in som extramammor.


Som tamdjur har hunden ingen nytta av sin skendräktighet, och om symptomen blir kraftiga kan det bli problem. Vissa hundar blir djupt nedstämda, nästan deprimerade och även fysiska problem med ömmande juver kan uppstå. Ibland kan tiken även få juverinflammation som följd.


Det kan ju verka elakt att ta ifrån en skendräktig tik sina "låtsasvalpar" i mitt fall dvs Tindras leksaks Tiger. Men om man låter henne hållas förvärrar det bara problemen. Så det jag ska göra nu är att ta bort Tiger från henne.



FAKTA

Skendräktigheten infaller
sex till tolv veckor efter att tiken slutat löpa, ungefär då hon skulle ha fått valpar om hon varit dräktig.


En tik löper 1-4 gånger per år. Vanligast är att de löper två gånger per år.


Tikar som löper ofta och får svåra problem med nedstämdhet kan man behöva kastrera.


Lindrigare symptom kan behandlas med ökad motion och mindre foder. Det finns även läkemedel som botar såväl fysiska som psykiska symptom.


Kommentarer
Postat av: Anonym

kan hunden bli skendräktig om den inte löpt precis innan det beteendet hände?



min hund beter sej exakt som du skrivit och har hållit poå så i 1 vecka och ja blir galen snart. hon har blivit så derpimerad och bär med sin nalle överallt.. och bäddar ner den i sängen och vill knappt äta.



eller tror du det är något annat som hänt hunden? för hon har bara löpt 1 gång i sitt liv och minns ej när det va då det va välidgt mnånga månader sen.



och en fråga till hur länge mmåste man vänta innan hon kan få tillbaka leksaken?

2011-05-09 @ 19:04:56



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:




Trackback
RSS 2.0